MENU
Menu

Audax tanca el 2021 amb EBITDA recurrent de 69,5 milions d'euros, un 39% superior

La companyia va aconseguir uns resultats millors als esperats, de la mà sobretot d'una segona meitat de l'any en què pràcticament va doblar l'EBITDA respecte al primer semestre, i va tancar un exercici de gran volatilitat i exigència amb un marge brut rècord (€128m) i un resultat net positiu (€2,8m).

El 2021, la companyia va augmentar la seva potència instal·lada en un 150%, va invertir 77 milions d'euros en noves plantes i va assolir un portfoli de generació de 2.536 MW al servei de 518 mil clients.

 

Audax Renovables (ADX.MC), grup energètic espanyol integrat verticalment que genera i subministra electricitat 100% renovable i gas a clients de 7 països europeus, ha anunciat els resultats corresponents a l'exercici 2021.

Les sòlides mesures de gestió adoptades per Audax el primer semestre, juntament amb la integració vertical del Grup, han donat lloc a un excel·lent rendiment, en un exercici en què s'ha simultanejat un increment del preu de les matèries primeres, especialment acusat en el darrer trimestre de l'any, i un augment del consum d'energia en un context de recuperació postpandèmia més ràpida del que s'esperava.

Durant el 2021, la companyia va registrar un increment de les vendes del 74% respecte a l'any anterior fins a assolir els 1.690 milions d'euros. Es tracta d'una xifra rècord en la història d'Audax, impulsada pel preu més alt de les matèries primeres, però també per l'augment de l'energia subministrada per la companyia (+48%) i de la xifra de clients. Espanya i Portugal van representar el 62% d'aquests ingressos, mentre que el 38% restant va provenir de la resta de l'Europa –especialment de la seva filial hongaresa, que ja incorpora al seu perímetre un exercici complet.

El marge brut d'Audax el 2021 també va assolir el màxim històric, amb 129 milions d'euros que representen un augment interanual del 12%, i l'EBITDA es va situar en 53 milions d'euros. Així mateix, considerant l'EBITDA recurrent corresponent a aquest exercici de 69,4 M€ respecte a la mateixa magnitud de l'any anterior, això representaria un increment del 39%. A causa de la millora exponencial d'aquest EBITDA el segon semestre de l'any respecte al primer, pràcticament va doblar el dels primers sis mesos de l'any (91%) i va arribar als 34,7 milions.

Aquest bon exercici a la segona meitat del 2021, i, sobretot, en el seu darrer trimestre, també va permetre a la companyia tancar un exercici de gran complexitat per al sector energètic amb un resultat net positiu de 2,8 milions d'euros.

Audax compta a més amb una sòlida posició de caixa de 329 milions d'euros, que permetrà atendre folgadament tots els seus compromisos financers presents i futurs, i amb una ràtio deute/EBITDA de 2,7x.

Per a José Elías Navarro, president d'Audax Renovables, “haver registrat una facturació i un marge brut rècord en un any de tanta exigència i volatilitat per a totes les baules del sector energètic és una gran notícia i un aval al nostre pla estratègic, que acabem de renovar amb un horitzó 2026. La finalització del nostre procés d'integració vertical, el focus en les operacions de més rendibilitat o la millora a les nostres eines de gestió i control són algunes de les causes d'aquests resultats sòlids, dels quals esperem que en prengui nota el mercat i que donin peu a una valoració borsària d'acord amb el nostre acompliment i amb la nostra posició privilegiada en l'àmbit de la generació i distribució d'energia a Europa”.

Sòlida cartera de clients i augment del 150% de la potència renovable instal·lada

Pel que fa a la seva xifra de clients, el 2021 Audax va assolir els 518 mil punts de subministrament: un 1% més que l'any anterior dels quals un 43% se situen a més fora d'Espanya –de manera destacada, a Hongria, Itàlia i Holanda. Aquest volum de clients supera en un 70% els 305 mil punts de subministrament amb què comptava el 2018, i avala l'estratègia comercial i d'internacionalització de la multinacional espanyola.

En total, Audax va subministrar 15,4 TWh d'energia als seus clients el 2021: un 48% més que el 2020, i dels quals un 75% corresponen a la comercialització d'electricitat i el 25% restant a l'activitat de comercialització de gas.

Pel que fa a les seves operacions, l'any passat Audax va continuar desenvolupant, construint i engegant projectes fotovoltaics augmentant la seva potència renovable instal·lada en un 150% respecte al 2020, de la mà d'una inversió de 77 milions d'euros en noves plantes de generació .

En total, el 2021 la companyia va incorporar al seu portfoli de generació projectes que sumen fins a 1.968 MW a Espanya, Itàlia i Portugal, que s'aniran desenvolupant i engegant al llarg dels propers mesos i que situen la cartera total de la companyia a 2.536 MW.

A data d'avui, Audax compta amb 226 MW de potència ja instal·lada, un 150% més que el 2020 i dels quals gairebé la meitat (112 MW) se situen fora d'Espanya.

Per a Elías Navarro, els 77 milions d'euros que hem destinat a la construcció de nous actius de generació reflecteixen la nostra decidida aposta per l'energia fotovoltaica. Molt poques companyies compten amb una cartera de generació de més de 2.500 MW, que ens posiciona sòlidament per consolidar i ampliar el nostre lideratge a l'àmbit de l'energia verda a Europa durant els propers anys”.

Entre aquests nous projectes el 2021, destaquen la connexió a la xarxa de 35 MWp de les plantes de Cañamares (Conca), Carolines I i II i Sarsuela I, II, III i IV (Toledo), i l'autorització per a l'entrada en funcionament de les plantes d'Alberezas I, II, II i IV (Guadalajara), amb 20 MWp. La companyia també ha completat les obres de les plantes de Calañas (Huelva), Los Arenales i El Toconal (Toledo), que sumen 14,5 MWp, i al desembre va completar l'adquisició del projecte fotovoltaic Zaratán 1 i 2, de 12,36 MWp, al municipi de Ciguñuela (Valladolid). A Panamà, el projecte del parc eòlic Toabré, participat a un 30% per Audax, ha completat l'execució de les obres, i ja ha iniciat la producció en proves dels seus aerogeneradors,

Ferm compromís amb la sostenibilitat ambiental i la diversitat

Fidel al seu compromís sòlid amb la sostenibilitat, Audax preveu impulsar la seva estratègia ESG i implantar del tot el seu Pla de Sostenibilitat al llarg de l'exercici 2022. L'any passat, la seva activitat corrent ja va evitar l'emissió de 132 tones de CO2, i la seva activitat de generació va tornar a ser 100% renovable. A nivell de governança, la companyia compta amb un 59% de dones en plantilla, i aquestes representen un terç del Consell, en què els consellers independents compten també amb una representació del 33%.

 

Sobre Audax Renovables

Fundat l'any 2000, Audax Renovables és un grup energètic espanyol integrat verticalment que genera i subministra electricitat 100% renovable i gas a clients de set països europeus. Actualment, compta amb una cartera de parcs eòlics i fotovoltaics a Espanya, Portugal, Itàlia, França, Polònia i Panamà en operació, en construcció i en diferents fases de desenvolupament que puja a 2.536 MW. En la seva activitat de comercialització, el grup presidit per José Elías Navarro proveeix d'energia renovable i gas més de 518 mil clients a Espanya, Portugal, Itàlia, Alemanya, Polònia, Holanda i Hongria, i lidera el segment pime a Espanya. Audax va començar a cotitzar al mercat secundari espanyol el 2003, i el 2007 va fer el salt al mercat continu, en què va passar a formar part de l'índex IBEX SMALL CAP ® el març del 2020. El 2021 la seva facturació va arribar als 1.690 milions d'euros , i compta amb un equip de més de 800 professionals.

Per a més informació, visiteu www.audaxrenovables.com
 

phone-handsetcrosschevron-down